Хасково

Според археолозите, на мястото на днешно Хасково е имало селище още преди седем хиляди години. Възниква като пазарен център на важен кръстопът от Пловдив за Одрин и Цариград, и от Русе към Беломорието.

Днес Хасково впечатлява с равновесието, което успява да поддържа между модерното си развитие и съхраняването на историческото  наследство. Градът е общински и областен административен център, през който минава най-бързият и пряк път, свързващ Европа и Близкия Изток.

Благоприятното географско разположение, богатото културно-историческо наследство и привлекателния съвременен облик превръщат Хасково в успешно развиваща се туристическа дестинация. Многобройни са следите, останали по тези земи от разцвета на тракийската цивилизация. Тук старите българи построяват уникални крепости. А възрожденските къщи удивляват с оригиналната си архитектура и прекрасни декорации.

В Хасково се издига най-голямата в света статуя на Пресвета Богородица, вписана в книгата на рекордите Гинес. До нея е една от най-високите камбанарии на Балканите, от която се разкрива красива панорамна гледка над целия град.

Копие на тракийска гробница от IV в.пр.Хр. с уникални стенописи може да бъде видяно в Музея на тракийското изкуство край близкото до Хасково с.Александрово. Изключително впечатляваща е и архитектурата на гробницата, която си съперничи с най-монументалните такива по нашите земи.

Църквата "Успение Богородично" в с.Узунджово е най-голямата селска църква в България, строена през 1500 година. Красивият й дървен иконостас е единствен по рода си с резбованата в него глаголична молитва.